Temmuz 2018 Ay Fazları Takvimi
KARANLIK GECEYİ AYDINLATAN BEYAZ ve MAVİ IŞIĞIN HARMONİSİNDE RUHUMUZUN DERİNLİKLERİNE DOKUNAN AŞK’a SEVDA’ya İLHAM VEREN AY.
Gece göğündeki Ay tüm “MİT”∗lerde aydınlanmanın sembolü olarak kabul edilmiştir. Güneş gibi Ay’da ölüm ve doğuş ile ilgili olduğu gibi suları da kontrolünde tutar ve bereketin simgesidir. Rüyaları da Ay yönetir. Ay’ın gökyüzündeki yolculuğu ve sürekli değişen biçimi ilk toplumlara insan yaşamının döngüsü için güçlü bir simge ilham kaynağı olmuştur. Yeni aydan Dolunaya her haline özel bir anlam atfedilmiştir. Denizler de oluşan Gelgitler hava durumu genel hayatı ve insanın kaderini yönettiğine inanılmıştır. Ay’ın Dolunaydan küçülerek Yeniaya dönmesi sürekli büyüyüp küçülmesi doğum yaşam ölüm ve yeniden doğusun simgesidir. Büyüyen hilal gelişmeyi temsil ederken küçülen Ay ölüm’le ilişkilidir.
∗ “Mit” sözlük anlamı ” Geleneksel olarak yayılan veya toplumun hayal gücü etkisiyle biçim değiştiren alegorik bir anlatımı olan halk hikâyesi, mitos” (tdk)
Yaz gündönümünün Yengeç ’’Crab’’ burcunda gerçekleşir. Mısırlılar ona Lamellicornes ailesinden bir böcek olan skrab, Bokböceği derlerdi ve bu böcek İLAHİ HAYATIN sembolü olarak kutsaldı. Yengeç takımyıldızının bu hayvan tarafından sembolize edilmesinin nedeni açıktır. Güneş buradan geçerken Zodyak kuşağından aşağıya iner. Yengeç her şeyin yüce anası doğanın hayat güçlerinin patroniçesi ‘’AY’’ın evidir. Yunan mitolojisinde Ay tanrıçası Diana’ya Dünyanın Anası denir. Richard Payne Knight şöyle ifade eder. ‘’Okyanusun sularını çektiği ve ittiği için AY doğal olarak rutubetin yöneticisi, kadınların doğasını güçlü bir şekilde etkilemesi dolayısı ile beslenmenin ve pasif üremenin patroniçesi ve düzenleyicisi olarak kabul edilmiştir. Ay kendisinin alt kişileştirmeleri olan su perilerini okyanustan aldığı zaman bir deniz yengeci ile sembolize edilmiştir. Çünkü yengeç sakatlanmış ve yaralanmış bacaklarını bedeninden koparmak ve yerine yenisi çıkarmak gibi çok özel bir yeteneğe sahiptir. (The Symbolical Language of Ancient Art and Mythology.)
Paganlarda Ay’ı bütün hayatın kökeni olarak kabul ederler. İslam da ise Yıldız ilmi İdris peygambere verilmiş Türk İslam kültüründe aynı zamanda İSLAM HALİFESİ olan padişahlar tarafından 17.nci yüzyıl başından 19.ncu yüzyıl sonuna kadar devlet yönetiminin bir parçası olup resmi olarak kabul görmüştür. Türk İslam kültüründe Camilerin minarelerinde hilal şekli vardır. Oruç hacca gitme zamanları ay takvimine göre belirlenir. Üç aylar olarak geçen aylar da ay takvimine göre hazırlanır. Kutsal geceler ve kandillerde ay takvimine göredir. Yine Namaz vakitleri de, A y’a göre ayarlanır. Ay tüm türk islam motiflerinde hatta onun öncesi şaman Türkler’inde fazlası ile önem taşımış Yeni Ay ve Dolunaylarda çeşitli ritüellerle şifa çalışmaları yapmışlardır. Ayrıca Osmanlı başta olmak üzere tüm Türk kültüründe Hilal kutsal otorite ve dirilişin simgesidir. Beş köşeli yıldız ile birlikte olduğunda Cenneti sembolize eder. Maya Roma Çin Musevi Kelt ve İslam takvimleri de Ay döngülerini temel alır. Ay, büyümeyi gelişimi verimliliği temsil eder. Ay yaratılan ve büyüyen her şeyle ilgilidir. Bir bebeğin doğması gelişimi büyümesi emek verilen bir işin zamanla büyüyerek başarıya ulaşması gibi. Severek sabır ve emekle yaptığımız her şey Ay’la ilişkilidir. Ay yeryüzündeki tüm canlıları etkiler. Yapılan pek çok bilimsel araştırmada; Yeni Ay’dan Dolunaya kadar olan devrede hayvanların beslenmeleri daha verimli olup kilo aldıkları saptanmış Yine Dolunaydan sonraki süreçte kilo verdikleri tespit edilmiştir. Bu etki insanlar içinde geçerlidir. Kilo problemi yaşayan herkes; Kadınların ve sıvıların temsilcisi Ay’ın enerjilerinden faydalanabilir. Ay’ın konumu bize bu konuda fazlası ile yardımcı olacaktır.
YENİ AY: Bırakmak istediğimiz alışkanlıklarımız için en uygun zaman Yeni Ay’dır. Özellikle Koç burcundaki yeni Ay enerjisi bu konu için idealdir.
BÜYÜYEN AY FAZI: Ay ışığının büyüme dönemi yaklaşık 14 gün sürer ve ardından Dolunay başlar. Büyüyen Ay alma ve büyüme fazıdır. Pozitif etkiler toplanır ve depolanır. Dolunay kadar olmasa da duygusal konularda kontrolümüz zayıftır. Hassasiyetin yüksek olduğu günlerdir. Bu dönemde bedenimizi güçlendirmeliyiz. Bağışıklık sistemimizin zayıf olduğu günlerdir.
DOLUNAY: Ay 28 günlük turunun yarısını tamamlar . Dolunay günlerinde sorunlar duygusal ruhsal gerginlikler huzursuzluklar tartışmalar yoğunluk kazanır. Negatif enerjiler çarpışmaktadır etrafımızda; Bedenimizde yağlanmamızın artacağı günlerdir.
KÜÇÜLEN AY FAZI: Küçülen Ay fazında güç ve enerji boşalır. Bu fazda bedenimiz güçlüdür ve gücünü kullanmaya hazırdır. Zorlanmadan enerji harcayabilir diyete başlayabiliriz bu dönemde sıvı ve toksin atmamız oldukça kolaydır.
DİYETE BAŞLAMAK İSTEYENLER: Dolunay’ın hemen ardından diyete başladığımızda olumlu sonuçlar alırız.